31/8/2005

Με τη χθεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού (ερασιτέχνη, ΠΑΕ και ΚΑΕ) φαίνεται ότι πλέον οδεύουμε προς την… αρχή του τέλους του πολύκροτου σήριαλ "Νέο Γήπεδο ΠΑΟ"! Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο 21 σημείων της Συμφωνίας Πλαισίου Αρχών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα [σημείωση: τα έντονα γράμματα δικά μας].

1. Ο Δήμος Αθηναίων υποδεικνύει ως καταλληλότερο χώρο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού. Ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός συμφωνούν και αποδέχονται υπό τις προϋποθέσεις και όρους που έχουν διαμορφωθεί.

2. Ο Δήμος Αθηναίων, βάση των όσων ισχύουν σήμερα, μετά την καταβολή των αποζημιώσεων, είναι ο τελικός δικαιούχος των οικοπέδων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της "Διπλής Ανάπλασης". Ο Δήμος Αθηναίων για την υλοποίηση του προγράμματος αστικής αναβάθμισης συγκροτεί με την Εθνική Τράπεζα, Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) η οποία θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος.

3. Σ' αυτήν ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα, συνεισφέρουν κεφάλαια κίνησης και για 99 χρόνια ιδιοκτησιακά δικαιώματα των συγκεκριμένων οικοπέδων στην περιοχή του Βοτανικού, συνολικής έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων. Επίσης ο Δήμος Αθηναίων θα συνεισφέρει για 99 χρόνια και τα δικαιώματα των 18.7 στρεμμάτων του παλιού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά την απελευθέρωση του από τη χρήση του ΠΑΟ.

4. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Διπλής Ανάπλασης" προωθείται στο Βοτανικό, η κατασκευή αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000 - 40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων, μετά των κύριων και βοηθητικών χώρων (π.χ. σουίτες, αποδυτήρια ομάδων, χώροι διαιτητών, ιατρείο, χώροι εκγύμνασης, φυσικοθεραπευτήρια, δωμάτιο αντιντόπινγκ-κοντρόλ, εγκαταστάσεις ΜΜΕ, κυλικεία και χώροι εστίασης, γραφεία διοίκησης, χώροι στάθμευσης κλπ).

5. Επίσης σε εσωτερικό χώρο του αθλητικού κέντρου, κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου, δημιουργούνται ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις για αγωνίσματα κλειστής σάλας, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και υποδομές για εκγύμναση αθλητών, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

6. Στη δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος "Διπλής Ανάπλασης" θα κατασκευασθεί κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών για αγώνες μπάσκετ και βόλλεϋ.

7. Στο Βοτανικό θα λειτουργήσει σε υπάρχον κτίριο με υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις, το οποίο έρχεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων εμπορικό κέντρο και θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αθλητικών, εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων.

8. Στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής αναβάθμισης "Διπλή Ανάπλαση" στην περιοχή του Βοτανικού και στο χώρο των 200 στρεμμάτων που εντάσσονται σ΄ αυτήν, θα δημιουργηθούν 120 στρέμματα κοινόχρηστου-κοινωφελούς αστικού πρασίνου, με μεγάλα δένδρα και κήπους, εκεί που σήμερα υπάρχουν απαξιωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βαρέως οχλούσες χρήσεις και αυθαίρετες και παράνομες δράσεις και διευθετήσεις.

9. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο χώρο του παλιού γηπέδου, θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης και στην επιφάνεια του 17 στρέμματα αστικού πρασίνου. Προβλέπεται επίσης, να δημιουργηθούν 2000 τ.μ. χώροι αναψυχής και πολιτιστικών δράσεων, καθώς και ένας μουσειακός χώρος για την ιστορία του Παναθηναϊκού.

10. Στο νέο γήπεδο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα, με αυτά που απολαμβάνει σήμερα στο οικόπεδο και γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας (όπως προβλέπονται από τη σχετική συντακτική πράξη), στο 50% του νέου γηπέδου και σε 40 στρέμματα οικοπέδου (μέρος γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου). Σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα αυτά δεν θα είναι λιγότερα από δικαιώματα παραχώρησης για 99 χρόνια.

11. Επιπροσθέτως στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό παραχωρούνται στο χώρο του νέου γηπέδου οι ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται, επαρκείς για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τμημάτων του, που σήμερα λειτουργούν στους χώρους του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Παραχωρείται επίσης ο μουσειακός χώρος που θα δημιουργηθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την αστική ανάπλαση της.

12. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός απελευθερώνει την έκταση του παλιού γηπέδου, η χρήση του οποίου θα επανέλθει στο Δήμο Αθηναίων, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί βάση του χρονοδιαγράμματος του έργου της "Διπλής Ανάπλασης".

13. Στη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής των κεφαλαίων χρηματοδότησης του προγράμματος που προβλέπει την κατασκευή του νέου γηπέδου, ο Ερασιτέχνης "Παναθηναϊκός" παραχωρεί τα δικαιώματα του επί του 15% των εισιτηρίων στην ΕΕΣ, έναντι ετησίας καταβολής χρηματικού ποσού από την ΕΕΣ που θα συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΕΕΣ και Ερασιτέχνη "Παναθηναϊκού". Επίσης ανάλογη συμφωνία θα υπάρξει και για την περίοδο αποπεράτωσης του έργου. Για όποιο χρόνο κατά την περίοδο αποπεράτωσης του έργου χρειασθούν χώροι προσωρινής εγκατάστασης για τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα υπάρξει με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων σχετική παραχώρηση.

14. Στην ΠΑΕ "Παναθηναϊκός" εκμισθώνεται για 49 χρόνια, ως έδρα της το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Βοτανικού, χωρητικότητας 35.000 έως 40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA4 αστέρων, μετά των κύριων και βοηθητικών χώρων στο σύνολο τους.

15. Η ΠΑΕ "Παναθηναϊκός",αναλαμβάνει για την περίοδο αυτή την αποκλειστική ευθύνη για τη διοίκηση, διαχείριση και συνολική λειτουργία του νέου γηπέδου.

16. Η ΠΑΕ "Παναθηναϊκός", βάση του προτεινόμενου προσχεδίου business plan του προγράμματος "Διπλής Ανάπλασης", εγγυάται ως ελάχιστη ετήσια αναπροσαρμοζόμενη σύμφωνα με τις διακυμάνσεις του EURIBOR καταβολή, έναντι μισθωμάτων, ποσό €3.300.000 για 20 χρόνια (δηλαδή ελάχιστη εγγυημένη συνολική καταβολή €66.000.000 έναντι μισθωμάτων). Παράλληλα μεταξύ της ΕΕΣ και της ΠΑΕ "Παναθηναϊκός" θα υπάρξει συμφωνία για το ετήσιο μίσθωμα που θα πληρώνει η ΠΑΕ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης βάση των χρήσεων που παραχωρούνται.

17. Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα παραμένει καθόλη τη διάρκεια της παραχώρησης στις εκάστοτε προδιαγραφές της βαθμίδας FIFA/UEFA 4 αστέρων. Οι εργασίες αναβάθμισης που πιθανόν θα απαιτούνται θα βαρύνουν την ΕΕΣ.

18. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα κατασκευασθεί κλειστή σάλα αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ), 6.000- 8.000 θέσεων, για τη χρήση της ΚΑΕ "Παναθηναϊκός" και ΤΑΠ "Παναθηναϊκός". Η κλειστή σάλα θα χωροθετηθεί από την πρώτη φάση του έργου. Η έναρξη της κατασκευής της θα γίνει 5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των έργων της πρώτης φάσης. Για την χρηματοδότηση του έργου η ΕΕΣ θα διατεθούν πόροι από τα έσοδα της ΕΕΣ και θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης.

19. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος "Διπλής Ανάπλασης", τη λειτουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και τη διαμόρφωση πάρκου στη Λ. Αλεξάνδρας, προβλέπεται η δημιουργία και συντήρηση έργων και κοινόχρηστων υποδομών, απαραίτητων για την ανάπτυξη της περιοχής του Βοτανικού και της ευρύτερης του Ελαιώνα (χώροι πρασίνου, δίκτυο αποχετεύσεων, διευθέτηση ρέματος Προφ. Δανιήλ, διάνοιξη οδού Αγ. Αννης) τα οποία η Πολιτεία σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΣ θα εντάξει στις δράσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Όλο το υπόλοιπο έργο (γήπεδο, εμπορικό κέντρο, γκαράζ, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα καλυφθεί με προσφυγή στη διεθνή αγορά κεφαλαίων.

20. Χρόνος έναρξης κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου ορίζεται η 01/10/06 και χρόνος αποπεράτωσης ολοκλήρου του έργου (συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής ΥΠΕΧΩΔΕ) προβλέπεται στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2008. Η περίοδος παραχώρησης αρχίζει από την παράδοση στην ΠΑΕ του γηπέδου και των λοιπών εγκαταστάσεων (περιλαμβανομένων των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του γηπέδου), πλήρως αποπερατωμένων.

21. Όλες οι σχετικές συμφωνίες θα αρχίσουν να δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων το αργότερο μέχρι την 1/03/2006.

Σχετικά άρθρα:
Αποκαλύφθηκε η εικόνα της "νέας" Λεωφόρου (24/10/03)
Πρόταση του Παναθηναϊκού για ανακατασκευή της Λεωφόρου (20/2/03)
Η επέκταση της Λεωφόρου πιθανή λύση για Παναθηναϊκό (31/10/01)
Ο Παναθηναϊκός καταλήγει στην περιοχή του Ελληνικού (1/9/01)
Νέα πρόταση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού (12/8/01)
Ο Παναθηναϊκός ζητάει έκταση για το νέο του γήπεδο (7/7/01)