21/8/2003

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε προσωρινά "κόκκινο φως" στα έργα για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, οι εργασίες πρέπει να σταματήσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημερομηνία έχει οριστεί να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή του Δήμου και δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας, που ζητούν να μην γίνει το έργο με τη μορφή που έχει εξαγγελθεί.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως είναι παράνομη και αντισυνταγματική η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο. Επικαλούνται παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς: 1) επήλθε τροποποίηση του σχεδίου πόλης με την επέκταση της υπάρχουσας αθλητικής εγκατάστασης, 2) επιτρέπεται δόμηση "ουσιωδώς μεγαλύτερη" από την υφιστάμενη, 3) επετράπησαν νέες χρήσεις γης με εμπορικό χαρακτήρα και, 4) η επέκταση των εγκαταστάσεων θα γίνει σε δασική έκταση.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα από όλα αυτά; Η ΑΕΚ διαθέτει πλέον μία ωραιότατη… αλάνα (!), μιας και ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής κ. Γρανίτσας προχώρησε στην κατεδάφιση του Σταδίου "Νίκος Γκούμας" χωρίς να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εκδώσει άδεια ανέγερσης για το νέο γήπεδο. Η χρηματοδότηση για το όλο έργο φαντάζει πλέον πιο αμφίβολη παρά ποτέ, ενώ η προοπτική ολοκλήρωσής του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα θαυμάσιο ανέκδοτο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ θα παίζει και τη σεζόν 2004-05 στην εξορία (ακούγεται έντονα η Ριζούπολη). Όσο για το μέλλον του νέου γηπέδου; Η απόφαση του ΣτΕ - που μπορεί και να αργήσει αρκετά να εκδοθεί - θα κρίνει αν μπορεί να προχωρήσει ή αν η ΑΕΚ θα πρέπει να το ξανασχεδιάσει εξαρχής, προκειμένου να πληρεί τους περιβαλλοντικούς όρους.

Σχετικά άρθρα:
Η αλήθεια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (4/8/03)
Ισοπεδώθηκε με τη σειρά του και το Στάδιο Νίκος Γκούμας (2/6/03)
Όλα τα στοιχεία για την ανακατασκευή του Νίκος Γκούμας (22/10/02)
Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή του Σταδίου Νίκος Γκούμας (22/8/02)