4/8/2003

Πολλά λέγονται και γράφονται για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Λίγα από όλα αυτά όμως έχουν σχέση με την αλήθεια. Σήμερα το Stadia.gr σας παρουσιάζει όσα δεν έχουν γραφτεί πουθενά αλλού για το θέμα. Τα παρακάτω αποτελούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ (με όλη τη σημασία της λέξης) ρεπορτάζ, από την πλέον έγκυρη πηγή που μπορεί να υπάρξει σχετικά με τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου. Τα δεδομένα λοιπόν έχουν ως εξής:
  • Το γήπεδο ΔΕΝ υπάρχει καμία περίπτωση να είναι έτοιμο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ό,τι άλλο ακούγεται είναι για λαϊκή κατανάλωση. Αν όλα πάνε καλά με διάφορα προβλήματα (βλ. παρακάτω) η ΠΛΕΟΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ πρόβλεψη είναι πως θα έχει τελειώσει την άνοιξη του 2005, πιθανόν και αργότερα. Σημειώνεται ότι μιλάμε ΜΟΝΟ για το γήπεδο ποδοσφαίρου. Όσον αφορά το σύνολο του συγκροτήματος (εμπορικό κέντρο κλπ), αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2006.
  • Τα έργα αυτή τη στιγμή προχωρούν με ρυθμούς χελώνας - "τα χέρια μας είναι δεμένα", μας ειπώθηκε από τα πλέον υπεύθυνα χείλη. Το μόνο που γίνεται είναι κάποιες φρεατοπασσαλώσεις, κυρίως στη δυτική πλευρά (οδός Καππαδοκίας). Επιλέγοντας την παρακάτω φωτογραφία, μπορείτε να τη δείτε σε κανονικό μέγεθος. Τραβήχτηκε πριν από λίγες ημέρες, από τη βόρεια πλευρά του εργοταξίου, προς το άλσος.

    Το εργοτάξιο καασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ - άποψη από τα βόρεια (Ιούλιος 2003)

    Οι φρεατοπάσσαλοι θα χρησιμεύσουν για αντιστήριξη όταν αρχίσουν οι εκσκαφές. Όμως...
  • Αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν λυθεί ένα επιπλέον πρόβλημα, εκτός από την γνωστή προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το πρόβλημα αφορά το ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στην πλευρά του άλσους, πίσω από τις παλιές θύρες 21-22-23. Η νότια πλευρά του μπαίνει "μέσα" στην έκταση που θα κτιστεί το γήπεδο κατά 3 μέτρα! Ώσπου λοιπόν να λυθεί αυτό το θέμα, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν καν οι εκσκαφές.
  • Να κλείσουμε με κάτι πιο... χαρούμενο για τους φίλους της ΑΕΚ: η διάταξη των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ είναι κάτι το μοναδικό. Το κλειστό του μπάσκετ θα βρίσκεται ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ από τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου! Για να πάρετε μία ιδέα, υπάρχει ένα πρόχειρο σχέδιο τομής των χώρων του γηπέδου στη σχετική σελίδα. Όσον αφορά τις επίσημες μακέτες (με τις αλλαγές μετά το συμβιβασμό με το ΥΠΕΧΩΔΕ), αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν από την ΑΕΚ μόλις εκδοθούν οι άδειες κατασκευής από την πολεοδομία.
Τέλος, μία παράκληση προς όσους θελήσουν να αντιγράψουν κάτι από αυτή τη σελίδα: ας κάνουν τον κόπο να αναφέρουν την πηγή. Δεν είναι... κακό!

Σχετικά άρθρα:
Ισοπεδώθηκε με τη σειρά του και το Στάδιο Νίκος Γκούμας (2/6/03)
Όλα τα στοιχεία για την ανακατασκευή του Νίκος Γκούμας (22/10/02)

Στην τελική ευθεία η ανακατασκευή του Σταδίου Νίκος Γκούμας (22/8/02)