Νέο Στάδιο Καραϊσκάκη
Παρακάτω παρουσιάζεται το νέο Γήπεδο (Στάδιο σύμφωνα με τη σύμβαση) Καραϊσκάκη.
Μπορείτε ακόμη να δείτε και τις ακόλουθες σελίδες με πολλές πληροφορίες και εικόνες:
- Το παλιό Καραϊσκάκη (1895-1964-2003), με αφιέρωμα στην τραγωδία της Θύρας 7
- Η μακέτα και τα σχέδια της ανακατασκευής του Σταδίου Καραϊσκάκη
- Οι προτάσεις για τη νέα έδρα του Ολυμπιακού, που έγιναν κατά καιρούς
Όλες οι φωτογραφίες που περιέχονται σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται σε σμίκρυνση. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από αυτές και θα τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.
Χωρητικότητα: 32.115 (καθήμενοι)
Τοποθεσία:
Το Καραϊσκάκη βρίσκεται στον Πειραιά (στο Νέο Φάληρο, 2 χλμ από το κέντρο της πόλης, 10 χλμ από την Αθήνα, και 32 χλμ από το "Ελ. Βενιζέλος"). Πρόσβαση με:
- Αυτοκίνητο. Από την παραλιακή λεωφόρο το γήπεδο είναι απέναντι από το ΣΕΦ. Από την Πειραιώς, στρίψτε στο φανάρι της Ελαϊδας και θα το δείτε μπροστά σας.
- Λεωφορείο. Όλες οι γραμμές που πηγαίνουν από την Αθήνα προς τον Πειραιά κάνουν στάση είτε στην παραλιακή ("Σταθμός ΗΣΑΠ") είτε στην Πειραιώς ("Ελαϊς").
- Μετρό. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή 1 μέχρι το σταθμό "Φάληρο", έξω ακριβώς από το γήπεδο.
- Τραμ. Η τερματική στάση "ΣΕΦ" βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο και το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.
Κτίστηκε το: 1895 (ως "Ποδηλατοδρόμιο"), 1964 (ως "Στάδιο Καραϊσκάκη"), 2004 (νέο γήπεδο)
Ρεκόρ θεατών: 42.415 (Ολυμπιακός - ΑΕΚ, στις 7/4/1965)
Έδρα: Oλυμπιακός (Superleague)
Πληροφορίες: Είχε αρχικά κτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.). Το "Ποδηλατοδρόμιο" άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.

Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά τον Αγώνα του '21. Το στάδιο διατήρησε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003, έχοντας όμως περιπέσει πλέον σε εγκατάλειψη. Περισσότερες πληροφορίες για το "παλιό" Καραϊσκάκη μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα.
Μετά από πολυετές "σήριαλ", τον Απρίλιο του 2003 η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, που ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο σύλλογος ακόμη υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.

Το παλαίο στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου (με βάση μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Asociates και της ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ). Το έργο ολοκληρώθηκε από την J&P-ΑΒΑΞ σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών και παραδόθηκε στις 30/6/2004 με κόστος € 60.000.000 (τα 20 ίδια κεφάλαια και τα 40 τραπεζικός δανεισμός).
Το γήπεδο απέκτησε και πάλι την παλαιά φορά βορράς-νότος, που είχε και το Ποδηλατοδρόμιο. Είναι ουσιαστικά μία σύμμεικτη κατασκευή, με τη χρήση μπετόν μέχρι το επίπεδο των 6,4 μέτρων (concourse - περιμετρικός διάδρομος κίνησης θεατών) και μεταλλικών στοιχείων από εκεί και πάνω. Οι λόγοι για αυτό ήταν η πίεση του χρόνου, η μείωση του κόστους, το υπέδαφος κλπ.
Το κοίλο του γηπέδου σχηματίζεται από ένα διάζωμα κερκίδων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Το σύνολο των εξεδρών καλύπτεται από στέγαστρο, που στηρίζεται σε 14 κόκκινους "μακροφορείς" με ύψος 37 και μήκος 43 μέτρα. Το στέγαστρο αποτελείται από πολλαπλά εντεταμένα κομμάτια μεμβράνης. Αν θέλετε να βρεθείτε "μέσα" στο γήπεδο, επιλέξτε το διπλανό link ->
Στις κερκίδες οδηγούν 34 θύρες εισόδου (αρίθμηση από 1 ως 35, χωρίς θύρα 13). Στο επίπεδο κίνησης θεατών (concourse) υπάρχουν αναψυκτήρια και χώροι υγιεινής. Το νέο γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Στη δυτική εξέδρα υπάρχουν 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας και ο χώρος για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Το κτίριο πίσω από αυτή την εξέδρα φιλοξενεί: στο 2ο όροφο το εστιατόριο και το bar με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στον 3ο και 4ο όροφο τις 40 "σουίτες". Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητος 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και μια προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 29 έως 65 τ.μ., διαθέτουν καθιστικό και WC, ενώ όλες έχουν πρόσβαση στις 474 θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος.

Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου αναπτύσσεται η εμπορική στοά (6.500 τ.μ.), η οποία φιλοξενεί το Μουσείο του Ολυμπιακού και το "Red Store", αλλά και 17 ακόμη εμπορικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο κλπ.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης για 1.123 αυτοκίνητα, αλλά όπως έχουμε σημειώσει και πιο πάνω, το γήπεδο εξυπηρετείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ειδική ράμπα που το συνδέει απευθείας με τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ.
Πιο κάτω έχετε τη δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων του νέου Σταδίου Καραϊσκάκη. Επιλέξτε όποια εικόνα θέλετε, για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος.
Μπαίνοντας στο κτίριο VIP, οι ανελκυστήρες
Η είσοδος του VIP εστιατορίου και του bar
Το VIP εστιατόριο του Σταδίου Καραϊσκάκη
Γεύμα με θέα τον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη
Το bar, επίσης στο 2ο όροφο του κτιρίου
Το γήπεδο, όπως φαίνεται μέσα από το bar
Η είσοδος της προεδρικής σουίτας
Το εσωτερικό μίας σουίτας 20 ατόμων
Το καθιστικό της σουίτας πλήρως εξοπλισμένο
Το διακεκριμένο διάζωμα μόνο για τις σουίτες
Το γήπεδο, από το διακεκριμένο διάζωμα
Οι σουίτες και το στέγαστρο του Καραϊσκάκη
Η είσοδος για τα αποδυτήρια των αθλητών
Η είσοδος από τα αποδυτήρια προς το τερέν
Τα παρακάτω δεν είναι εσωτερικά πλάνα, αξίζουν όμως...
Ο χώρος κάτω από τις κερκίδες του Καραϊσκάκη
Το Red Store, η μπουτίκ του Ολυμπιακού
Το μνημείο για τα θύματα της Θύρας 7, έξω από το στάδιο
Ο πρώτος αγώνας Champ. League στο Καραϊσκάκη
Ολυμπιακός vs Liverpool και η Θύρα 7
Τα έργα συνεχίστηκαν στο νεότευκτο γήπεδο ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-05. Έτσι, σε σχέση με τις φωτογραφίες που βλέπετε σε αυτή τη σελίδα, υπάρχουν πλέον κάποιες μικρές αλλαγές στην εικόνα του Καραϊσκάκη. Τις πιο σημαντικές από αυτές μπορείτε να τις δείτε στις 5 φωτογραφίες που ακολουθούν (και πάλι, επιλέξτε όποια θέλετε για να την μεγεθύνετε).
Τα καθίσματα σχηματίζουν το όνομα της ομάδας
Το όνομα και στο στηθαίο του VIP διαζώματος
Η κύρια είσοδος του γηπέδου με το άγαλμα και το έμβλημα
Το γήπεδο, όπως φαίνεται από την Καστέλλα
Το Καραϊσκάκη, όπως φαίνεται από τα νότια
Το Καραϊσκάκη ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (που διατηρεί την κυριότητα), η χρήση του όμως παραχωρηθηκε το 2003 μέσω της ΓΓΑ στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό ΣΦΠ για 49 χρόνια.
Η πρώτη αεροφωτογραφία στη σελίδα προέρχεται από το επίσημο site της ΟΕΟΑ "Αθήνα 2004"
Πολλές ευχαριστίες στην Κα Ρίκα Αντωνοπούλου από την IntraDevelopment για τη βοήθειά της
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr. Hosted by isol.gr