Ποδηλατοδρόμιο &
Στάδιο Καραϊσκάκη
(1895 - 1964 - 2003)
Αυτή η σελίδα έχει σκοπό να θυμίζει κάποια πράγματα για το γήπεδο που είχε αρχικά κτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, το πρώην (πλέον) Στάδιο Καραϊσκάκη.

Ανακαινίστηκε τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή που είχε μέχρι και το 2003 με στίβο γύρω από το τερέν. Τελευταία καταγεγραμένη χωρητικότητα: 31.032 θεατές.
Το Στάδιο Καραϊσκάκη είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του Εθνικού. Ήταν έδρα της Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας για αρκετά παιχνίδια, ενώ σε αυτό έγιναν και αρκετοί τελικοί Κυπέλλου.

Εκτός αυτών, στο Καραϊσκάκη διεξήχθη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του 1969. Ακόμη, εκεί έγιναν το 1971 οι δύο (!) τελικοί του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης μεταξύ Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης.
Στις 19 Μαϊου του 1971 οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 μπροστά σε 42.000 θεατές. Καθώς δεν υπήρχε τότε η διαδικασία των πέναλτι, ο αγώνας επαναλήφθηκε δύο ημέρες μετά, οπότε 35.000 θεατές είδαν την Τσέλσι να επικρατεί της Ρεάλ με 2-1.
Στην ιστορία του Σταδίου Καραϊσκάκη ξεχωρίζει με αρνητικό τρόπο η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί ποτέ στον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν η 8η Φεβρουαρίου του 1981, αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής Ολυμπιακού - ΑΕΚ.
Ο αγώνας βρήκε νικητές τους "ερυθρόλευκους" με το εκπληκτικό 6-0 και πολλοί φίλαθλοι έτρεξαν να βγούν από το γήπεδο για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές. Η σκάλα της Θύρας 7 όμως έμελλε να αποδειχτεί παγίδα θανάτου. Η πόρτα ήταν σχεδόν κλειστή και τα τουρνικέ στη θέση τους. Ο κόσμος κατέβαινε κατά δεκάδες από την εξέδρα, χωρίς να βλέπει τι συνέβαινε πιο κάτω λόγω της διάταξης της σκάλας. Κάποιος γλίστρισε σε ένα μαξιλαράκι από φελιζόλ και το κακό έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο θλιβερός απολογισμός: δεκάδες τραυματίες και 21 νεαρά παιδιά νεκρά.
Δημήτρης Αδαμόπουλος (40 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Το τραγικότερο, αλλά και ταυτόχρονα το πιο εξοργιστικό γεγονός είναι ότι κανείς ποτέ δεν λογοδότησε για αυτή την απίστευτη τραγωδία. Κανείς δεν κρίθηκε ένοχος για ο,τιδήποτε.
Το Στάδιο Καραϊσκάκη με την παλιά του μορφή αποτελεί πλέον ιστορία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ποτέ δε θα ξεχαστούν τα 21 τραγικά θύματα της Θύρας 7. Στο νέο γήπεδο θα υπάρχουν 21 καθίσματα με τα ονόματά τους που θα μένουν πάντοτε κενά, όπως έχει δεσμευτεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι ίσως ο ελάχιστος φόρος τιμής.
Η τελευταία εικόνα προέρχεται από το λεύκωμα "Πειραιάς - Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού" των εκδόσεων Έφεσος. Φωτογράφος: Γιάννης Γιαννέλος.
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr. Hosted by isol.gr
Το Στάδιο Καραϊσκάκη το Μάιο του 1998 (στέψη πρωταθλητή του Ολυμπιακού)
Το Στάδιο Καραϊσκάκη στη δεκαετία του 1970
Το "παλιό" Στάδιο Καραϊσκάκη (1998)
Εισιτήριο για τη μοιραία Θύρα 7
Η πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων, που υπήρχε στη Θύρα 7 στο "παλιό" Καραϊσκάκη
Το Καραϊσκάκη το Σεπτέμβριο του 2000 (ο "πύργος" είχε ήδη κατεδαφιστεί). Στο βάθος φαίνεται το ΣΕΦ.