View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
NiMos Full Member

Joined: 14 Feb 2004 Posts: 211 Location: Paros GR / Newcastle UK
|
|
Back to top |
|
 |
johnmit Full Member

|
Posted: Fri Nov 30, 2007 5:50 am Post subject: |
|
|
Ζωμινθος?πρωτη φορα το ακουω...αραγε ειναι στα διοικητικα ορια του Ηρακλειου ή του Ρεθυμνου?παντως σπουδαια ανακαλυψη. Ελπιζω να προστατευθει και να αναδειχθει.
Στη λεωφορο Κνωσου βρηκαν κι αλλα αρχαια και διεκοπησαν οι εργασιες αναπλασης για αλλη μια φορα. Κριμα γιατι οτι και να βρουν στη συγκεκριμενη λεωφορο,δε θα μπορεσει να αναδειχθει λογω υψιστης κυκλοφοριακης σημασιας που εχει ο δρομος. Και ποσα αλλα ευρυματα κατα πολυ σπουδαιοτερα ειχαν την ιδια τυχη..Δυστυχως!
http://www.patris.gr/articles/122637 |
|
Back to top |
|
 |
sofia-l Visitor

|
Posted: Wed Dec 05, 2007 4:01 pm Post subject: Οι TIMES για τον Δίολκο... |
|
|
Αν εξαιρέσουμε κάποιες κινήσεις στις οποίες έχουν αναγκαστεί να προβούν οι αρμόδιοι καθώς η Δικαιοσύνη προχωρά στη διερεύνηση της υπόθεσης του Δίολκου, το μνημείο παραμένει κατ' ουσία απροστάτευτο. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί "καλών νέων" , oι "αρμόδιοι" εξακολούθησαν και τους τελευταίους μήνες να ταλανίζουν το δύστυχο μνημείο - ακόμα και με ΗΘΕΛΗΜΕΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ.
Για παράδειγμα, η "συναρμόδια" Εφορεία Εναλίων δεν έστειλε ολόκληρο το καλοκαίρι για μια αυτοψία που της είχε ζητηθεί από την τοπική εφορεία (!!!). Ο δύτης που τελικά πήγε στο μνημείο στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την έγκριση "Σχέδιου Πλαίσιου" για το μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (και μετά από επανειλλημένες καταγγελίες μου για την εγκατάλειψη του Δίολκου προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού), έκανε μια επιφανειακή αυτοψία, ουσιαστικά άχρηστη για τις ανάγκες του μνημείου!
Όπως νομίζω ότι έχω ήδη πει, η βρετανική έκδοση των TIMES έχει αναφερθεί ήδη δύο φορές στην τραγική εγκατάλειψη του Δίολκου. Μπορείτε να δείτε το πρώτο άρθρο (Ιούλιος 2006) στο:
www.greece.org:8080/opencms/opencms/HEC_Projects/DIOLKOS/media/New_Papers/Times_-_July_10x_2006.html
και ένα ακόμα στο: www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/court_and_social/article1409377.ece
Το δεύτερο άρθρο αναφέρεται και στην παραπλανητική "ενημέρωση" που έστειλε πέρσι (20/10/2006) ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. κ. Ζαχόπουλος προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Η επιστολή ήταν ουσιαστικά ένας κατάλογος ψευδών και ανακριβειών (προερχόμενος εμφανώς από την τοπική εφορεία όταν Προϊστάμενος αυτής της τελευταίας ήταν ο νυν Προϊστάμενος της Εφορείας της Ακρόπολης...)
Η διεθνής έκκληση για τη διάσωση του μνημείου έχει συγκεντρώσει ήδη περί τις 5.600 υπογραφές από 81 χώρες του κόσμου. Εάν δεν έχετε υπογράψει, σας προσκαλώ να το κάνετε και επίσης να στείλετε την έκκληση και σε φίλους.
www.thepetitionsite.com/takeaction/870477005
Οι δικές μας φωνές είναι η ασπίδα του πολύπαθου μνημείου.
Για μια γενική επισκόπηση της σύγχρονης εγκατάλειψης του Δίολκου, μπορείτε να πάτε στο: http://www.facebook.com/group.php?gid=10046110469
Ρίξτε μια ματιά και στις εικόνες ... |
|
Back to top |
|
 |
johnmit Full Member

|
|
Back to top |
|
 |
sofia-l Visitor

|
Posted: Sun Dec 09, 2007 1:57 am Post subject: |
|
|
Θέλουν σοβαρές κυρώσεις!!! Έχω παρομοιάσει τους μηχανισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού με τους αδελφούς Ντάλτον... Είναι ανόητοι, παράνομοι, πέφτουν από γκάφα σε γκάφα και δεν δείχνουν να έχουν συναίσθηση του τι κάνουν.
Έχω ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσω από επίσημους φορείς να τεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού υπό διεθνή επιτήρηση διότι είναι ανίκανο να εκτελέσει απλά καθήκοντά του. Έχω ήδη κάνει μια πρώτη έγγραφη ενημέρωση προς την ΕΕ και κάποια στιγμή θα υποβάλω εκτενέστερη αναφορά.
Φυσικά οι "κύριοι" "προστάτες" των μνημείων έχουν τα μέσα να λύνουν και να δένουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει...
Ο Δίολκος, όπως τον είδα χτες, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς ένα απροσδιόριστης έκτασης κομμάτι του κινδυνεύει από καθίζηση. Αυτό γιατί τα νερά μπαίνουν με ορμή και σκάβουν κάτω από το υπόστρωμα του μνημείου - δηλαδή το υπόστρωμα έχει συνοχή με τις πέτρες αλλά "θερίζεται" ένα περίπου μέτρο χαμηλότερα και η σπηλαίωση έχει προχωρήσει τόσο σε έκταση ώστε να μη φαίνεται καν με το μάτι.
Οι αρμόδιοι πήγαν να περισυλλέξουν τις δυο πέτρες που έπεσαν εφέτος από ένα άλλο τμήμα του μνημείου, αλλά τελικά μάζεψαν μόνο τη μία. Σήκωσαν και μια δεύτερη, που με καμάρι έγραψαν ότι ήταν εκείνη που είχε πέσει τον Φεβρουάριο, μόνο που ήταν άλλη (παρόλο που είχα στείλει ΔΥΟ ηλεκτρονικές ενημερώσεις στον νυν έφορο όπου η συγκεκριμένη πέτρα ήταν αναγνωρίσιμη). Τόσο όμως συντονισμό έχουν, τόσα κάνουν.
Εκτός των άλλων, όταν η ΔΑΑΜ κατέβηκε για να μαζέψει αυτές τις πέτρες και να βάλει περισσότερες υηποστηλώσεις (ιδίως στο σημείο όπου προχωρεί η διάβρωση, όπως περιέγραψα πιο πάνω), ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΣΧΙΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ παρόλο που υπάρχει ανετότατη πρόσβαση για το σημείο αυτό λίγο πιο κει! Είχαν μαζί τους και μια αρχαιολόγο (δεν έχω καταφέρει ακόμα να μάθω ποια)!!!!!
Η επιχείρηση υποτίθεται ότι έγινε σε συνεργασία με την τοπική εφορεία, άρα καμιά από τις δύο υπηρεσίες δεν ενδιαφέρθηκε να αναζητήσει την (απλούστατη) άλλη προσέγγιση!!! |
|
Back to top |
|
 |
worldofjustice Stadium Expert

|
Posted: Sun Dec 09, 2007 11:38 am Post subject: |
|
|
Μπράβο Σοφία. Συνέχισε τις προσπάθειες σου δυνατά. Κάνουν όσα κάνουν γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανείς που να τους ελέγξει ή πολύ χειρότερα, δεν υπάρχει κάνεις που να ενδιαφέρεται για τα θέματα αυτά.
Μια παράκληση, είναι δυνατόν να δούμε τις φωτογραφίες κάπου αλλού, γιατί στο facebook πρέπει να έχεις λογαριαμό και να κάνεις login. |
|
Back to top |
|
 |
sofia-l Visitor

|
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Sun Dec 09, 2007 4:57 pm Post subject: |
|
|
http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content200/Photo/57984_b.jpg
Αν η τοποθεσία και η γωνία που τραβήχτηκε η παλαιά και η νέα φωτογραφία είναι ίδια μιλάμε για τρομακτική αλλαγή του τοπίου και επίσης συνάγεται το συμπέρασμα ότι έχουμε απότομη αύξηση της στάθμης της θάλασσας .  |
|
Back to top |
|
 |
sofia-l Visitor

|
Posted: Sun Dec 09, 2007 5:05 pm Post subject: τμήμα Δίολκου στα δεξιά του δρόμου προς τη βυθιζόμενη γέφυρα |
|
|
Όχι, το σημείο λήψης είναι διαφορετικό.
Το σημείο λήψης της πρώτης φωτογραφίας δεν υπάρχει πια, το έχει φάει η διάβρωση, άρα αναγκαστικά πάει κανείς σε άλλη γωνία.
Η κεντρική πέτρα της δεύτερης εικόνας είναι η δεύτερη από τις δύο πέτρες που έπεσαν πρόσφατα από αυτό το κομμάτι του μνημείου. Όπως βλέπει κανείς, η στάθμη της θάλασσας είναι πολύ χαμηλότερα και υπάρχει άπλετος χώρος για να γινόταν κάποια μερική ανάπλαση του πρανούς οποιαδήποτε στιγμή - ΟΜΩΣ τίποτε δεν επιχειρήθηκε.
Στο σημείο αυτό η διάβρωση έφθασε το 1992, υπάρχει ειδοποίηση ενός φύλακα αρχαιοτήτων αλλά όλοι αδιαφόρησαν... |
|
Back to top |
|
 |
Dromeas Full Member

|
Posted: Wed Dec 12, 2007 9:09 pm Post subject: |
|
|
Στα τέλη Νοεμβρίου πήγα στην Κέρκυρα, στα πάτρια δηλαδή, να επισκεφτώ την οικογένειά μου και σκέφτηκα να επισκεφτώ το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ώστε να πάρω φωτογραφίες για τους συνφορουμίτες. Το μουσείο χτίστηκε μεταξύ 1962 και 1965 και λειτουργεί από το 1967. Το πιο σημαντικό έκθεμα είναι το περίφημο αέτωμα της Γοργούς, το οποίο είναι το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο (πώρινο) αέτωμα. Οι παρακάτω φωτογραφίες θα σας δώσουν ελπίζω μια μικρή γεύση του μουσείου:
Εντυπωσιακά ευρήματα από τάφο πολεμιστή από την περιοχή της Θεσπρωτίας (θα πάνε στην Ηγουμενίτσα όταν ετοιμαστεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης)
Το περίφημο λιοντάρι του Μενεκράτη. Έργο του 7ου αίωνα π.Χ. Βρέθηκε στην περιοχή του αρχαίου Νεκροταφείου δίπλα ακριβώς από το κενοτάφειο του Μενεκράτη και ικάζεται πως το κοσμούσε. Το λιοντάρι είναι ένα θαυμάσιο έργο πλαστικής των πρώιμων αρχαϊκών χρόνων.
Το περίφημο αέτωμα της Γοργούς από τον ναό της Αρτέμιδας.
Το πώρινο αέτωμα από μικρό ναό του 5ου αιώνα π.Χ από το Φιγαρέτο
Ρωμαϊκή κεφαλή
και ένα αγγείο από τα πολλά που έχουν βρεθεί (κυρίως στο πολύ πλούσιο νεκροταφείο της Παλαιόπολης)
Το μουσείο είναι σχετικά μικρό, αλλά περιέχει θησαυρούς, κυρίως από την αρχαϊκή εποχή όταν και η Κέρκυρα ως αποικία της Κορίνθου απέκτησε μεγάλη δύναμη. Φυσικά, καλύτερη εποχή να το επισκεφτείτε είναι ή το Φθινόπωρο ή τον Χειμώνα, πριν δηλαδή πλακώσουν οι ορδές των τουριστών. Εγώ ήμουν απολύτως μόνος μου!
Αυτά από την βροχερή και μελαγχολικά όμορφη αυτή την εποχή Κέρκυρα.
Α, ρε πατρίδα!!!
Ευχαριστίες στον Υ που μου έδειξε πώς να φτιάξω τα thumbnails 
Last edited by Dromeas on Thu Dec 13, 2007 4:21 pm; edited 8 times in total |
|
Back to top |
|
 |
Ypsilon Moderator

Joined: 03 Feb 2004 Posts: 3951 Location: Copenhagen, Denmark
|
Posted: Wed Dec 12, 2007 9:34 pm Post subject: |
|
|
Τι να κάνουμε, νοιαζόμαστε για την ευτυχία των μελών μας!
Ο τρόπος είναι:
[ URL=http://www.imageshack.gr/view.php?file=1wr6fdy81uhy4zq8k7t8.jpg ] [ img ]http://www.imageshack.gr/files/1wr6fdy81uhy4zq8k7t8_thumb.jpg [ /img ]
Θα παρατήρησες ότι έχω αφήσει κενά, τόσο ανάμεσα στις αγκύλες, όσο και στα κείμενα μέσα σε αυτές.
Αυτό το έκανα εσκεμμένα, για να σου δείξω πώς φτιάχνεται το ενεργό thumbnail, γιατί αν τα έβαζα κανονικά, τότε προφανώς δεν θα έβλεπες το παραπάνω παράδειγμα αλλά την ίδια τη φωτογραφία.
Καλή επιτυχία. |
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Wed Dec 19, 2007 12:38 am Post subject: |
|
|
Πιθανότερα θα ταίριαζε καλύτερα στο topic "η Αθήνα των ονείρων μου" αλλά δεδομένου του προσωρινού προβλήματος που υπάρχει εκεί, το δημοσιοποιώ εδώ αφού σχετίζεται με το θέμα του topic.
Αν ανακαλέσετε από την μνήμη σας, την εικόνα που έχετε για τον πεζόδρομο της Αδριανού δίπλα από τον ναό του Ηφαίστου(που επικράτησε να ονομάζεται θησείο), θα θυμηθείτε ότι υπήρχε ένα εστιατόριο με το όνομα "Μούσες" .
Αυτό το εστιατόριο που λειτουργεί και σαν καφετέρια, έχει απλωμένα τα τραπεζάκια του κατά μήκος του πεζόδρομου και έχει ομπρέλες με την επωνυμία του καταστήματος τυπωμένη πάνω τους. Αυτή η σειρά με τα τραπέζια ,αν θυμάστε, καταλήγει κοντά στο μοναδικό περίπτερο που έχει στο πεζόδρομο της Αδριανού. Όποιος θέλει να απολαύσει την καφεδιά του σε απόσταση αναπνοής από το ναό του Ηφαίστου και όχι μόνο γι' αυτό, συνήθως κάθεται σε αυτό το μαγαζί.
Ας έρθουμε τώρα στο ουσιώδες. Αν θυμάστε από την πίσω πλευρά αυτής της σειράς με τα τραπέζια υπήρχε ένας αρχαιολογικός χώρος με ερείπια αρχαίων κτισμάτων σε βάθος 5-10 μέτρων από το επίπεδο των τραπεζιών.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ακριβώς δίπλα από αυτό τον αρχαιολογικό χώρο και από την πλευρά που είναι η πλατεία Μοναστηρακίου γκρεμίζεται από εκσκαφέα άλλη μία πολυκατοικία. Το γκρέμισμα διενεργείται στο ύψος του πεζόδρομου και έχει ακόμη πολύ δουλειά για να φτάσουν στα θεμέλια δηλαδή στο βάθος που είναι ο αρχαιολογικός χώρος στο δίπλα "οικόπεδο".
Αναρωτιέμαι αν ξέρει κάποιος για αυτές τις εργασίες ; Είναι εντελώς τυχαίες και σχετίζονται με ανέγερση νέου κτηρίου μετά την κατεδάφιση του παλαιού ή πρόκειται για απόφαση αρχαιολογικής υπηρεσίας που διενεργεί την κατεδάφιση για να ξεκινήσουν εκ των υστέρων αρχαιολογικές ανασκαφές ;  |
|
Back to top |
|
 |
Dromeas Full Member

|
Posted: Mon Dec 24, 2007 6:14 am Post subject: |
|
|
Έχουν δημοσιευτεί και στο παρελθόν κάποια posts σχετικά με τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς. Ο χώρος έχει κηρυχθεί απαλλοτριώσιμος αρκετές φορές, αλλά ακόμη εκρεμμεί η απαλλοτρίωση του οικοπέδου (τουλάχιστον έτσι είχε η κατάσταση μέχρι και πριν κάποιους μήνες). Δεν ξέρω ακριβώς πού βρίσκεται η όλη υπόθεση αυτή τη στιγμή, επισκέφτηκα, όμως, τον χώρο στις αρχές Δεκεμβρίου και τράβηξα κάποιες φωτογραφίες. Δυστυχώς, το οικόπεδο βρίσκεται σε κακά χάλια, ενώ ακόμη και η ολοκλήρωση της ανασκαφής εκρεμμεί.
Εδώ ό,τι έχει απομείνει από τον ναό, δηλαδή μόνο τα θεμέλιά του. Είναι φανερό ότι ακόμα και αυτά δεν έχουν αναδειχτεί:
Από το καλοκαίρι, μία κάποια εξέλιξη αποτελεί η πινακίδα που έχει τοποθετήσει το Υπουργείο Πολιτισμού στο οικόπεδο, δηλωτική της θέσης του αρχαίου ναού (σημειώστε το γκράφιτι ακόμη και πάνω στην πινακίδα):
Επίσης, έχει γκρεμιστεί ένα ερείπιο στα όρια του οικοπέδου. Έχει μήπως δοθεί κάποια άδεια κατασκευής νέου κτηρίου (ελπίζω όχι) ή ετοιμάζεται ανασκαφή και ανάδειξη του χώρου;
Αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά θα με ενδιέφερε να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με αυτόν τον πολύπαθο αρχαιολογικό χώρο! |
|
Back to top |
|
 |
Dromeas Full Member

|
Posted: Mon Dec 24, 2007 6:15 am Post subject: |
|
|
Σε κάποιο post παλαιότερα (νομίζω του losada) γινόταν λόγος για μία αγιογραφία η οποία είναι ορατή πάνω στον σωζόμενο τοίχο της βιβλιοθήκης του Αδριανού (στη Ρωμαϊκή Αγορά).
Παραθέτω από την ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής Αθηνών:
"Τον 12ο αι... χτίστηκε σε επαφή με τμήμα της πρόσοψης του μνημείου μια... εκκλησία, σταυροειδής με τρούλο, του «Αγίου Ασώματου στα Σκαλιά» που ανήκε στην οικογένεια Χαλκοκονδύλη. Καταστράφηκε το 16ο αι. και ανακαινίστηκε. Στη δεύτερη αυτή φάση ανήκει και η τοιχογραφία με παράσταση της μέλλουσας κρίσης, που σώζεται στο άνω μέρος του μαρμάρινου τοίχου της πρόσοψης της Βιβλιοθήκης. Ο ναός κατεδαφίστηκε το 1849."
Πηγή: http://www.archdiocese.gr/bibliothiki/greek/spetchieri1_12.html
Ειδού και η σχετική φωτογραφία:
 |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Wed Dec 26, 2007 9:52 am Post subject: Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Δελφών |
|
|
Την Κυριακή βρέθηκα στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών. Ας αρχίσω με τη γκρίνια. Ο χώρος και το Μουσείο έκλειναν τις πύλες τους για το κοινό στις 3 το μεσημέρι, δηλαδή στις 3 ακριβώς πρέπει και ο τελευταίος επισκέπτης να έχει βγει. Μόνο ο χώρος κάτω από τον δρόμο (παλαίστρα και ναός της Προναίας Αθηνάς) έμενε ανοιχτός μέχρι τις 5. Μου φαίνεται αδιανόητο τέτοια μέρα να κλείνει τόσο νωρίς, και ειδικά το Μουσείο που δεν έχει πρόβλημα να υπάρχει το φως της μέρας.
Ο σύγχρονος οικισμός Δελφοί απέχει περίπου 500 μέτρα από τον Αρχαιολογικό χώρο και βρίθει καταλυμμάτων. Το καλό είναι οτι τα δύο σημεία χωρίζονται από λόφο οπότε ο οικισμός δεν είναι ορατός από τον Αρχαιολογικό χώρο, κάτι που βρίσκω ιδιαίτερα καλό. Σε δύο σημεία στους Δελφούς βρήκα την παρακάτω πινακίδα με πληρηοφορίες και οδηγίες.
Στο ΚΕΠ Δελφών υπάρχει και η παρακάτω μακέτα κατασκευασμένη από κάποια γαλλική υπηρεσία.
Αυτή είναι η κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου από το φυλλάδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ναός του Απόλλωνα.
Το ανάθημα των αρχαίων Αθηναίων – το μόνο ανάθημα που στέκει όρθιο (μάλλον έχει ανακατασκευαστεί από αρχαιολόγους)
Το Στάδιο που βρίσκεται ψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα αξιοθέατα δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμο λόγω κινδύνου πτώσης βράχων από την υπερκείμενη κορυφή του βουνού. Το μοναδικό κομμάτι του Σταδίου που φαίνεται είναι αυτό:
Το θέατρο και ο Ναός του Απόλλωνα από πιο ψηλά.
Η παλαίστρα.
Η Θόλος (Tholus) στο χώρο του Ναού της Προναίας Αθηνάς.
Ανάμεσα στον κυρίως Αρχαιολογικό χώρο και στο χώρο της Παλαίστρας και του Ναού της Προναίας Αθηνάς υπάρχει και η Κασταλία πηγή αλλά δεν είναι προσβάσιμη λόγω πιθανής πτώσης βράχων.
Γενικά ο χώρος μου φάνηκε καλοδιατηρημένος. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδρομή που είναι υποχρεωμένος ο επισκέπτης να ακολουθήσει. Το Μουσείο μοιάζει πολύ σύγχρονο ως κτίριο αλλά δεν πρόλαβα να το επισκεφθώ λόγω του ότι έκλεισε στις 3 κι εγώ είχα φτάσει στον Αρχαιολογικό χώρο στις 2, οπότε προτίμησα να δω τα υπαίθρια εκθέματα. Γενικώς είναι μια πολύ όμορφη εκδρομή που μπορεί να κάνει κανείς και μονοήμερη ξεκινώντας από Αθήνα (περίπου 2 με 2,5 ώρες) αρκεί να έχει υπόψη πόσο νωρίς κλείνει ο χώρος. |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Fri Jan 18, 2008 10:06 am Post subject: Λιβύη - Sabratha - Leptis Magna |
|
|
Σε συνέχεια του post μου στους Ταξιδιωτικούς Προορισμούς εδώ http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=361&start=300
και του επαγγελματικού ταξιδιού που έκανα στη Λιβύη βρισκόμενος εκεί αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την μουσουλμανική αργία της Παρασκευής (=η αντίστοιχη χριστιανική Κυριακή) και έτσι έκανα μια βόλτα σε δύο πολύ αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους έξω από την Τρίπολη της Λιβύης, τη Sabratha και τη Leptis Magna (ή Libda που την λένε οι ντόπιοι).
Πληροφορίες γενικότερες μπορείτε να βρείτε στη wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Leptis_Magna
http://en.wikipedia.org/wiki/Sabratha
Αυτά που έχω εγώ να πω είναι καταρχήν η έκπληξη μου για το μέγεθος των μνημείων. Κυριολεκτικά πρόκειται για πόλεις ολόκληρες, χρειάστηκα 2 ώρες για να περπατήσω την κάθε μια.
Αυτά που έχω εγώ να πω είναι καταρχήν η έκπληξη μου για το μέγεθος των μνημείων. Κυριολεκτικά πρόκειται για πόλεις ολόκληρες, χρειάστηκα 2 ώρες για να περπατήσω την κάθε μια.
Η Sabratha βρίσκεται 80χλμ δυτικά της Τρίπολης ακολουθώντας την ακτογραμμή όπως πάει η εθνική οδός. Δυστυχώς ήταν πολύ πρωι κι ακόμη δεν υπήρχε διαθέσιμος ξεναγός. Υπήρχαν διαφορετικά εισιτήρια αναλόγως αν ήθελες να δεις και τους δύο μουσειακούς χώρους ή μόνο τον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο και επίσης ξεχωριστό εισιτήριο για φωτογραφική μηχανή, και έξτρα διαφορετικό για χρήση της φωτογραφικής μηχανής στους κλειστούς μουσειακούς χώρους. Αν έπαιρνες εισιτήριο για όλα το κόστος θα έφτανε περίπου στα 14 ευρώ. Πάντως ο Λίβυος οδηγός ταξί που μας πήγε εκεί μπήκε δωρεάν.
Η Sabratha είναι πόλη κυρίως της ρωμαϊκής εποχής με ναούς κυρίως ελληνιστικού τύπου όπου κυριαρχεί ο κορινθιακός ρυθμός στους κίονες. Το πρώτο από τα δύο μουσεία είχε σε μια μεγάλη αίθουσα ένα τεράστιο πολύ όμορφο επιδαπέδιο ψηφιδωτό με παραστάσεις από πουλιά και φυτά. Έμοιαζε να υπήρχε από πριν εκεί και να κατασκευάστηκε το μουσείο γύρω από αυτό. Τα υπόλοιπα εκθέματα ήταν κυρίως προτομές αγαλμάτων χωρίς καμία σήμανση. Ο δεύτερος μουσειακός χώρος δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με εξαίρεση έναν άθικτο τάφο με τα οστά του νεκρού και διάφορα κεραμικά αντικείμενα που τον περιέβαλαν. Φυσικά το πιο εντυπωσιακό είναι η ίδια η πόλη με το μέγεθος της και το θέατρο χωρητικότητας περίπου 2500 θεατών αν υπολογίζω σωστά. Μεγάλο μου παράπονο η έλλειψη πινακίδων με ονομασίες και πληροφορίες που σε συνδυασμό με την έλλειψη ξεναγού δεν μου επέτρεψε να μάθω πραγματικά για την πόλη.
Πύργος του Φοινικικού (Punic) Μαυσωλείου.
Ένδειξη του μεγέθους της πόλης της Sabratha.
Σύμπλεγμα κιόνων σε ναό. Δυστυχώς η όλη σήμανση περιοριζόταν στις μαρμάρινες επιγραφές σαν αυτή που διακρίνεται εδώ...
Χαρακτηριστική αψίδα που εμφανίζεται και σε χαρτονόμισμα της Λιβύης.
Το αρχαίο θέατρο της Sabratha.
Leptis Magna (Libda)
Εντυπωσιακή πόλη που βρίσκεται 120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης ακολουθώντας την παραλιακή εθνική οδό. Εκεί ευτυχώς πήραμε και ξεναγό (έναντι περίπου 20 ευρώ για δίωρη ξενάγηση) αλλά άξιζε τον κόπο! Το αντίτιμο για το πλήρες εισιτήριο κι εδώ έφτασε κατ’ άτομο περίπου τα 15 ευρώ (χώρια από τον ξεναγό). Η πόλη ιδρύθηκε περίπου τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Septimius Severus (αυτοκράτορας κατά τα χρόνια 193-211 μ.Χ) και εγκαταλείφθηκε πριν τον 6ο αιώνα μ.Χ. για άγνωστη αιτία, πάντως όταν ήρθαν στην περιοχή οι ¶ραβες είχε ήδη εγκαταλειφθεί. Μετά έμεινε κάτω από την άμμο για περίπου 13 αιώνες μέχρι που πραγματοποιήθηκε ανασκαφή κυρίως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από ιταλική αποστολή, τότε η Λιβύη ήταν υπό ιταλική κατοχή.
Στα δικά μου μάτια η Leptis Magna μοιάζει κάτι σαν θέρετρο των επιφανών Ρωμαίων αφού η πόλη έβριθε ανέσεων και διασκεδάσεων διαθέτοντας θέατρο, circus, βιβλιοθήκη, δύο μεγάλες αγορές (forums) συν την εμπορική αγορά πάνω από το λιμάνι. Ο κύριος λόγος ανάπτυξης μιας πόλης εκεί ήταν η παρουσία ποταμού που χυνόταν στο λιμάνι και εξασφάλιζε νερό για τους πολίτες, τα συντριβάνια, τα λουτρά και τη ... σάουνα.
Στην είσοδο της πόλης κυριαρχεί η παρακάτω αψίδα διακοσμημένη με διάφορες παραστάσεις. Συμβόλιζε την πύλη της πόλης αλλά και σταυροδρόμι: όπως έρχεσαι από την έρημο έχεις την επιλογή να πας είτε δεξιά προς την Αλεξάνδρεια, αριστερά προς την Τρίπολη ή ευθεία προς το λιμάνι της Leptis Magna.
Στο βάθος τα λουτρά (με ψηφιδωτό δάπεδο και βατήρες!) και η σάουνα (τριών διαφορετικών θερμοκρασιών παρακαλώ) στη Leptis Magna. Η διαφορά στη θερμοκρασία επιτυγχανόταν έχοντας τρεις διαφορετικές «πισίνες» όπου η πρώτη ζεσταινόταν με τρεις φούρνους, η δεύτερη με δύο και η τρίτη με έναν.
Ο χώρος όπου υπήρχε συντριβάνι χρησιμοποιώντας τα νερά του ποταμού που έφτανε εκεί.
Η νέα αγορά (forum) της πόλης. Παραδίπλα υπήρχε η λίγο μικρότερη παλιά αγορά. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από τα ερείπια ναού που κοσμούσε αυτή την πλευρά.
Λατινική επιγραφή για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Septimius Severus.
Το τελωνείο και η εμπορική αγορά όπου πωλούνταν ψάρια, λάδι, κρέας κ.ά. Υπάρχουν ακόμα ορατοί πάγκοι που διευκόλυναν το εμπόριο αφού είχαν ορισμένες θήκες που γέμιζαν σε συγκεκριμένες ποσότητες (π.χ. 1 κιλό υγρού) οπότε διευκολυνόταν η μέτρηση των προϊόντων και κατ’ επέκταση οι συναλλαγές.
Το ...φουαγιέ του θεάτρου της Leptis Magna.
Το μεγαλοπρεπές θέατρο της Leptis Magna χωρητικότητας περίπου 3500 θεατών. Σε χρήση ακόμα και στη σύγχρονη εποχή κυρίως για κλασικά έργα.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αυτή τη στιγμή ο επισκέπτης υπολογίζεται οτι μπορεί να δει περίπου το 40% της πραγματικής έκτασης της πόλης που δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το circus βρίσκεται περίπου σε απόταση 1,5 χλμ από την πόλη και το κομμάτι ανάμεσα δεν έχει ανασκαφεί.
Απλά για την πληροφορία αναφέρω ότι την εκδρομή στους δύο χώρους την έκανα μαζί με συνεργάτη μισθώνοντας ταξί που μας πήγε πρώτα στη Sabratha (80 χλμ δυτικά της Τρίπολης), μας περίμενε να δούμε τον χώρο, μετά από τη Sabratha πήγαμε στη Leptis Magna (120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης – δηλαδή διαδρομή 200 χλμ) όπου πάλι... ξεναγήθηκε μαζί μας (αν και ο taxi driver δεν ήξερε σχεδόν λέξη αγγλικά) και τέλος πίσω στο ξενοδοχείο. Για αυτή την υπηρεσία πληρώσαμε και οι δύο μαζί 100 λιβυκά δηνάρια (=περίπου 50 ευρώ). |
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Fri Jan 18, 2008 11:24 am Post subject: |
|
|
¶ξιος !!!
Αν έχεις γρήγορη σύνδεση και κάποια στιγμή ανεβάσεις τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερη ανάλυση, ενημέρωσε με με pm. |
|
Back to top |
|
 |
P.A.O. Stadium Expert

Joined: 03 Feb 2004 Posts: 3545 Location: GATE 13 - SINCE 1966
|
Posted: Fri Jan 18, 2008 12:32 pm Post subject: |
|
|
Αξιες φωτογραφιες
Δεν περιμενα οτι εχουν ΠΟΛΛΑ μνημεια  |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Sat Jan 19, 2008 9:42 am Post subject: |
|
|
Δυστυχώς η αλήθεια μοιάζει να είναι ότι από τότε που κατακτήθηκε η Λιβύη από τους ¶ραβες δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μνημεία, πέρα από το μαυσωλείο του Ομάρ Μουκτάρ και κάποια δείγματα αρχιτεκτονικής των Βερβέρων και των Τουαρέγκ. Αυτά δυστυχώς είναι βαθύτερα στη χώρα και δεν είχα την ευκαιρία να τα επισκεφθώ. Τα κυριότερα μνημεία όμως είναι ακόμα τα ρωμαϊκά και ελληνιστικά που έμειναν άθικτα κάτω από το χώμα μέχρι την ανασκαφή τους.. |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 9:28 am Post subject: Ναός Ολυμπίου Διός-Ακρόπολη-Αρχαία Αγορά |
|
|
Την προηγούμενη Κυριακή που είχε καλό καιρό, αποφάσισα να κάνω μια βόλτα στον αρχαιολογικό περίπατο της Αθήνας. Κυρίως θέλω να καταρρίψω (για τον εαυτό μου τουλάχιστον) το γεγονός ότι πολλές φορές οι κάτοικοι μιας πόλης δεν επισκέπτονται κάποια αξιοθέατα της περιοχής τους επειδή «εκεί είναι, όποτε θέλω πάω» και τελικά δεν πάνε ποτέ. Έτσι κι εγώ δεν είχα πάει ποτέ στο Ναό του Ολυμπίου Διός και αποφάσισα να ξεκινήσω από εκεί τη βόλτα μου.
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός. 14 κίονες στέκουν ακόμα όρθιοι.
Τα κιονόκρανα ακολουθούν τον κορινθιακό ρυθμό. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος ναός είναι πολύ μεγαλύτερος σε διαστάσεις από τον Παρθενώνα.
Κίονες του Ναού και στο βάθος ο βράχος της Ακρόπολης. Διακρίνονται και δύο γερανοί που εξυπηρετούν τη μεταφορά των εκθεμάτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Η πύλη του Αδριανού. Στην ανατολική ζωφόρο, πάνω από την αψίδα, υπάρχει ακόμα και σήμερα η επιγραφή "Αιδ'εισίν Αδριανού κ'ουχί Θησέως πόλις", που σημαίνει ότι "από εδώ είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα". Στη δυτική πλευρά της πύλης, η επιγραφή αναφέρει "Αιδ'εισίν Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις", ότι δηλαδή, από εδώ είναι η Αθήνα, η προηγούμενη πόλη του Θησέα. Πάντως εγώ δεν κατάφερα να διακρίνω τις επιγραφές.
Στη συνέχεια περνώντας απέναντι και ακολούθωντας τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη κατευθύνθηκα στον βράχο της Ακρόπολης. Μην ξεχνάμε ότι από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου τις Κυριακές, η είσοδος σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρέαν
Το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τα Προπύλαια της Ακρόπολης.
Ανεβαίνοντας τα Προπύλαια προς τον Παρθενώνα.
Φωτογραφία με το Αστεροσκοπείο όπως φαίνεται από τα Προπύλαια.
Το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες.
¶λλη, πιο εντυπωσιακή όψη με τις Καρυάτιδες. Όσο τις βλέπω τόσο τρελαίνομαι με τη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί η Καρυάτιδα που έχει κλαπεί και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο όπως φαίνεται παρακάτω.
Η Δυτική όψη του Παρθενώνα.
Η Νότια όψη του Παρθενώνα.
Η Ανατολική όψη του Παρθενώνα.
Η Βορειο-δυτική όψη του Παρθενώνα.
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης όπως φαίνεται από τον βράχο.
Το παλιό Μουσείο που βρίσκεται πάνω στον Βράχο, απέναντι από την Ανατολική όψη του Παρθενώνα. Προφανώς είναι πλέον κλειστό στους επισκέπτες.
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός και το Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό) Στάδιο όπως φαίνονται από τον βράχο της Ακρόπολης. Δεξιά διακρίνεται και το Ζάππειο Μέγαρο. Αυτή η φωτογραφία είναι ακριβώς η ανάποδη από την τρίτη αυτού του post.
Δυστυχώς κακή εντύπωση μου έκανε ότι όπως έλεγαν οι επιγραφές, τα περισσότερα έργα συντήρησης των Ναών στην πραγματικότητα ήταν διορθώσεις παλιών λανθασμένων παρεμβάσεων καθώς και εργασίες αντικατάστασης των σιδερένιων (και πλέον σκουριασμένων) δοκών με νέες από τιτάνιο. Δεν ήταν δηλαδή «αυτόνομες» εργασίες αλλά αποκαταστάσεις παλαιών λαθών.
Τέλος, φεύγοντας από την Ακρόπολη πέρασα από την Αρχαία Αγορά.
Στα δεξιά είναι το Ωδείο Αγρίππα που είχε θέατρο (δεν σώζεται) και στοά την οποία στήριζαν οι κίονες που φαίνονται στη φωτογραφία που έχουν τη μορφή Τριτώνων και Γιγάντων. Στο βάθος η Στοά Αττάλου όπως αποκαταστάθηκε τη δεκατεία του ‘50 και έχει διαμορφωθεί σε έξοχο μουσείο με εκθέματα από τα ευρήματα στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς από τα αρχαϊκά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.
Εδώ μια άποψη της Αρχαίας Αγοράς και της Ακρόπολης από το Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Η Αρχαία Αγορά γενικά έχει πολλά μνημεία όπως τα δύο παραπάνω, διάφορους ναούς και τη διαδρομή των Παναθηναίων. Επίσης υπάρχει και ένας Ναός του οποίου έχει απομείνει μόνο μία γωνία και ο υπόλοιπος είναι θαμμένος κάτω από τον τοίχο και τις γραμμές του ΗΣΑΠ!
Ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο - ίσως ο καλύτερα σωζόμενος ναός σε όλη την Αττική. Σώθηκε παρ’ ότι είναι ολοφάνερο ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν κάηκε.
Αναπαράσταση του Ναού του Ηφαίστου στο Θησείο (από το ταμπελάκι μπροστά στο Ναό).
Και κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η βόλτα μου.
Το μόνο κακό είναι ότι τις τελευταίες μέρες η (καινούρια) ψηφιακή μου μηχανή Canon Ixus 70 δυστυχώς παρουσίασε το γνωστό σε πολλούς “Lens error” και δεν την έχω πάει ακόμα στο service να δω τι θα μου πουν. Και στενοχωριέμαι γιατί οι φωτογραφίες που έχω πάρει έχουν φοβερή ποιότητα σε σχέση με την τιμή της (προφανώς στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες έχουν πολύ καλύτερη ανάλυση αλλά οι κανονισμοί του forum με αναγκάζουν να τη χαμηλώνω πριν τις ανεβάσω). Wish me good luck για να μπορώ να συνεχίσω με παρόμοια posts...
Το έκανα edit οπότε μπορεί να δει κανείς τις φωτογραφίες σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.
Last edited by koeman on Wed Jan 30, 2008 12:28 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
 |
losada7 Moderator

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 10:18 am Post subject: |
|
|
Μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες σε πολύ μεγάλη ανάλυση στο photobucket ή στο flickr και να κάνετε post εδώ με την μικρογραφία τους. Όταν ο αναγνώστης θα πατάει τη μικρογραφία θα του αντοίγει ένα παράθυρο με την μεγάλη φωτογραφία αλλά που κατεβαίνει μέσω του server σας και όχι μέσω του φόρουμ μας.
koeman αν στο post σου αντί για αυτό
Code: | http://i206.photobucket.com/albums/bb320/avassil/Acropolis-Agora/IMG_019.jpg |
είχες γράψει αυτό
Code: | [url=http://i206.photobucket.com/albums/bb320/avassil/Acropolis-Agora/IMG_019.jpg]
[img]http://i206.photobucket.com/albums/bb320/avassil/Acropolis-Agora/th_IMG_019.jpg[/img][/url] |
"κολλητά η πάνω και η κάτω γραμμή σε μία"
θα εμφανιζόταν στο post σου το παρακάτω που δεν αντιβαίνει στο κανονισμό λειτουργίας και επιτρέπει στον αναγνώστη να δει μεγαλύτερη ανάλυση .
 |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 11:02 am Post subject: |
|
|
Losada
Ευχαριστώ Losada. Το είχα δει σε άλλα post αλλά δεν ήξερα πως γίνεται. Μόλις βρω λίγο χρόνο θα ανεβάσω τις photos σε μεγαλύτερη ανάλυση και θα κάνω edit το παραπάνω post μου.
Αυτό το μήνυμα μπορεί να σβηστεί αφού δεν προσφέρει κάτι. |
|
Back to top |
|
 |
Lucretius Stadium Expert

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 12:11 pm Post subject: |
|
|
Όμορφες φωτογραφίες - και πολύ καλές και οι περιγραφές. Μερικές παρατηρήσεις:
1.Επιτέλους προχωρά η αναστύλωση στα προπύλαια. Απ'ότι είδα στην φωτογραφία έχει τοποθετηθεί το επιστύλιο πάνω από την κεντρική διάβαση και μπορεί επιτέλους ο καθένας να καταλάβει το μεγαλείο του αρχαίου κτιρίου. Πότε όμως θα φύγουν επιτέλους οι σκαλωσιές;
2.Δεν υπάρχει πλέον ούτε μια όψη του παρθενώνα η οποία να μην μπλοκάρεται απο σκαλωσιές. Οκ, το έργο που γίνεται είναι σημαντικότατο αλλά θα μπορούσαν πρώτα να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της βόρειας κιονοστοιχίας, η οποία θεωρητικά θα τελείωνε κατά το 2004.
3. Πώς πάει η αναστήλωση του ναού της Αθηνάς Νίκης; Λογικά πρέπει να έχουν φτάσει πλέον στα επιστύλια
4. Η αποκατάσταση των παλιών λαθών είναι δυστυχώς αναγκαία για οποιαδήποτε άλλη εργασία. Και ένα εκατοστό απόκλιση να υπάρχει μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτά λάθη.Τα μόνα προγράμματα που θα αφορύν κλασική "αναστύλωση θα είναι αυτά της δυτικής όψης και των μακρών τοίχων του σηκού.
5. Το κτίριο κάτω από την γραμμή του ΗΣΑΠ είναι η Βασίλειος Στοά, ενα από τα σημαντικότερα κτίρια της αγοράς και - δυστυχώς - μνημείο της ελληνικής ηλιθιότητας.
6. Ο ναός του ηφαίστου δεν κάηκε ποτέ! Με την μετατροπή του ναού σε χριστιανική εκκλησία η οροφή (που μαλλον θα είχε καταρρεύσει λόγω του σαπίσματος του ξύλινου σκελετού) αντικαταστάθηκε με επιμήκη λίθινο θόλο, αφαιρέθηκαν οι δυο κίονες του πρόναου, όπως και οι εγκαρσιος τοίχος και η εσωτερική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος.
7.Lens error? Δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Είναι συνηθισμένο για τις canon? |
|
Back to top |
|
 |
koeman Junior Member

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 12:51 pm Post subject: |
|
|
Lucretius
Η αναστήλωση του ναού της Αθηνάς Νίκης προχωρά αλλά οι σκαλωσιές είναι τυλιγμένες με το υλικό που τυλίγουν τα υπό ανακαίνιση έργα οπότε δεν φαίνεται τίποτα από έξω, γι΄αυτό δεν τράβηξα φωτογραφίες.
Ο Ναός του Ηφαίστου βασικά φαίνεται καμένος (δες και φώτο παρακάτω) αλλά έτσι μου είπε και ο ...συνοδοιπόρος στο tour, απόφοιτος του Αρχαιολογικού-Ιστορικού. Εκτός αν μου το είπε για το Ωδείο του Αγρίππα και μπερδεύτηκα εγώ. Η αλήθεια είναι ότι στο internet δεν βρήκα κάτι σχετικό οπότε μάλλον έχεις δίκιο.
Επίσης μια φωτογραφία που δεν κρατήθηκα να μην την βγάλω:
Ελλαδάρα! Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί το τοπίο! Αυτό εννοούν οι αρχιτέκτονες ???
Το "Lens Error" δεν συμβαίνει μόνο στις Canon. Εμφανίζεται στην οθόνη όταν για κάποιο λόγο κολλήσει οι φακός και δεν βγαίνουν από τη θήκη του ή δεν επανέρχεται στη θήκη του. Η μηχανή μου ανήκει στη δεύτερη περίπτωση και από αυτά που βρήκα στο internet ελπίζω σε αντικατάσταση από την αντιπροσωπεία γιατί κατάλαβα ότι αν απλώς την φτιάξουν δεν εξασφαλίζεσαι ότι δεν θα ξαναπροκύψει στο μέλλον. Είναι κρίμα γιατί τραβάει φανταστικές και πολύ καθαρές φωτογραφίες (7.1 MPixel) και την πήρα 240 ευρώ. |
|
Back to top |
|
 |
Dromeas Full Member

|
Posted: Wed Jan 30, 2008 1:32 pm Post subject: |
|
|
Συμφωνώ με τον Lucretius. Είναι κρίμα που ο Παρθενώνας έχει παντού σκαλωσιές. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από εθνικός θησαυρός και άφθαστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι και τουριστικό αξιοθέατο είτε το θέλουμε είτε όχι και πρέπει να λαμβάνουμε και αυτή την παράμετρο υπόψην μας. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης θα είναι έτοιμος μέσα στο 2008 και πιστεύω πως θα αλλάξει σημαντικά την όψη της Ακρόπολης προς το θελκτικότερο! Φυσικά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος καθώς τα έργα έχουν όντως καθυστερήσει σημαντικά και κάτι απρόβλεπτο μπορεί πάντα να συμβεί!
Η ιστοσελίδα της ΥΣΜΑ δείνει πολλές πληροφορίες για τις αναστηλώσεις στην Ακρόπολη και υπάρχουν επίσης αναρτημένα τα ετήσια ενημερωτικά δελτία αναφορικά με την πρόοδο των έργων (του 2007 δεν έχει ακομη αναρτηθεί).
http://ysma.culture.gr/newsletter/newslettermain.html |
|
Back to top |
|
 |
|