Παναθηναϊκό Στάδιο
Στην προηγούμενη μορφή του stadia.gr χρησιμοποιήθηκε ως θέμα στο φόντο των σελίδων μία εικόνα που σκοπό είχε να φέρνει αμέσως στο νου όλων την ονομασία αυτού του site.

Ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο, που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.  Η ιστορία του όμως ξεκινά πολύ πιο πριν από το 19ο αιώνα μ.Χ....
Η τοποθεσία του Παναθηναϊκού Σταδίου ήταν αρχικά ένα φυσικό κοίλωμα του εδάφους, δίπλα στον Ιλισσό ποταμό. Μετατράπηκε σε στάδιο το 330-329 π.Χ. από τον Λυκούργο, για τα αθλητικά δρώμενα των Παναθηναίων, της μεγαλύτερης γιορτής στην αρχαία Αθήνα.

Ανάμεσα στο 140 και 144 μ.Χ., το Στάδιο επισκευάστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό. Τότε πήρε την τελική του μορφή, που αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του 1870: μια πεταλοειδής κατασκευή με στίβο μήκους 204,07 και πλάτους 33,35 μέτρων. Πιστεύεται ότι χωρούσε 50.000 θεατές.
Τη Ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα με την προσθήκη ενός ημικυκλικού τοίχου.
Η ανακατασκευή του έγινε στο τέλος του 19ου αιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896. Χρησιμοποιήθηκε λευκό πεντελικό μάρμαρο, στο οποίο οφείλει και την ονομασία Καλλιμάρμαρο. Η χωρητικότητα ξεπερνούσε τους 60.000 θεατές. Το συνολικό κόστος ήταν τεράστιο για την εποχή (1.000.000 δρχ) και καλύφθηκε με δωρεά του Γ.Αβέρωφ.
Αξίζει να σημειωθεί και ένα παγκόσμιο ρεκόρ που σχετίζεται άμεσα με το Στάδιο και μάλλον θα μείνει για πάντα ακατάρριπτο. Αφορά τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών σε αγώνα μπάσκετ στην ιστορία του αθλήματος. Σημειώθηκε στις 4 Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας με 89-82 τη Σλάβια Πράγας μπροστά σε 60.000 θεατές!

Το Παναθηναϊκό Στάδιο (που ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) είναι σήμερα τουριστικό αξιοθέατο και χρησιμοποιείται πια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Το Στάδιο θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: σε αυτό θα τερματίσει ο μαραθώνιος (κατά την παράδοση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων), ενώ εκεί θα γίνουν και οι τελικοί της τοξοβολίας. Γι'αυτό το λόγο, γίνονται μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 έργα βελτίωσης των χώρων και των ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σταδίου.

Όπως προαναφέρθηκε, το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, κάτω από τον λόφο του Αρδηττού και δίπλα στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο Μέγαρο.
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896)
Φαντασμαγορική η νυχτερινή όψη του Σταδίου
Το Παναθηναϊκό Στάδιο υπό κατασκευή, το 1895
Φωτογραφία του Σταδίου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896
Το Στάδιο κατάμεστο, για την υποδοχή των Ολυμπιονικών της Ατλάντα (1996)