Σχέδια και μακέτες ΟΑΚΑ
Όπως όλοι γνωρίζουν, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) αναμορφώθηκε εκ βάθρων την περίοδο 2002-2004 με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο σχεδιασμός της αναβάθμισης του ΟΑΚΑ ανατέθηκε στον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα. Σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται μακέτες και σχέδια του "νέου" ΟΑΚΑ.
Η πιο πάνω μακέτα απεικονίζει την αρχική μελέτη Καλατράβα για το ΟΑΚΑ, όπως παρουσιάστηκε το 2001. Στην πορεία όμως επήλθαν σε αυτή αρκετές αλλαγές. Το ποδηλατοδρόμιο (πρώτο πλάνο επάνω) αποφασίστηκε να στεγαστεί πλήρως, η οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου άλλαξε ελαφρώς σχεδιασμό, η στοά της Αγοράς αντί για διπλή μετετράπη σε μονή σειρά αψίδων, οι λίμνες της Αγοράς έγιναν τέσσερις από εννέα, η χωροθέτηση των προπονητηρίων άλλαξε κλπ.

Η μακέτα που ακολουθεί είναι η τελευταία που παρουσιάστηκε μέσα στο 2003. Ακόμη και αυτή όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τελική εικόνα του ΟΑΚΑ. Για παράδειγμα, το ανοικτό κολυμβητήριο δεν στεγάστηκε, η δεύτερη μικρή στοά της Αγοράς δίπλα στο στάδιο δεν έγινε ποτέ, ενώ και το κεντρικό γήπεδο του τέννις κατασκευάστηκε με βάση άλλο σχεδιασμό.
Σε αυτό το σημείο, και για λόγους "ιστορικούς", έχει ενδιαφέρον να δούμε μία πολύ παλαιότερη μακέτα του ΟΑΚΑ. Αυτή παρουσιάζει το συγκρότημα προ-Καλατράβα, όπως το σχεδίασε η γερμανική εταιρία Weidleplan, η οποία είχε εμπλακεί από τα τέλη της δεκαετίας του '70 στο όλο έργο.

Διακρίνονται τα 4 προπονητήρια, το ένα μάλιστα με κερκίδες για θεατές, στο χώρο όπου πλέον υπάρχει η πλατεία, οι λίμνες και η στοά της Αγοράς. Στο βάθος το Ολυμπιακό Στάδιο, φυσικά ασκεπές, ενώ ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος παρουσίασης του ποδηλατοδρομίου. Είναι γνωστό ότι ήταν εντελώς ανοικτό πριν την τωρινή του ολική στέγαση. Στη μακέτα φαίνεται όμως ότι προβλεπόταν από παλαιότερα μία οροφή στο δυτικό τμήμα του.
Ξαναγυρίζοντας στα όσα άλλαξαν από τον αρχικό σχεδιασμό Καλατράβα στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε στο βωμό της Ολυμπιακής φλόγας. Ο Ισπανός πρότεινε την κατασκευή ενός μνημείου σε σχήμα αδραχτιού στη βόρεια πλευρά του σταδίου. Το ύψος του θα έφτανε τα 110 μέτρα (!), καθιστόντας το την υψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή στην Αθήνα. Θα ήταν έτσι ορατό χιλιόμετρα μακριά από το ΟΑΚΑ, ένα πραγματικό τοπόσημο για την πόλη.

Αντ' αυτού όμως, για λόγους κόστους και χρόνου, επελέγη να κατασκευαστεί τελικώς μία πολύ μικρότερη εκδοχή αυτού που σχεδίασε ο Καλατράβα, σε θέση πολύ πιο κοντά στο στάδιο. Είναι ο γνωστός βωμός που είδαμε όλοι κατά τους Αγώνες. Αξίζει όμως να έχετε μία ιδέα του τι "χάσαμε" τελικά. Το παρακάτω σχέδιο απεικονίζει το μνημείο όπως θα φαινόταν από την Αγορά.
Στην πιο πάνω εικόνα διακρίνεται και το εντυπωσιακότατο Τείχος των Εθνών, μία κατασκευή που ευτυχώς δεν κόπηκε από το σχεδιασμό και είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του νέου ΟΑΚΑ.

Σε αυτά συγκαταλέγεται, χωρίς καμία αμφιβολία, και η υπέροχη στοά της Αγοράς. Το τελικό σχέδιο της στοάς (θυμίζουμε ότι αρχικώς επρόκειτο να είναι διπλή) παρουσιάζεται αριστερά. Είναι ένα έργο που η τελική του εικόνα δείχνει πιο όμορφη και από τις μακέτες!
Τέλος, περνάμε στο ίδιο το Ολυμπιακό Στάδιο και την καταπληκτική νέα οροφή του. Όπως προαναφέρθηκε, ο αρχικός σχεδιασμός του Καλατράβα άλλαξε ελαφρώς στην πορεία. Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει την πρώτη μακέτα του σταδίου, όπως παρουσιάστηκε το 2001.
Η τελική μακέτα του σταδίου διέφερε σε κάποια σημεία από αυτό το αρχικό σχέδιο. Μπορείτε να τη δείτε τόσο παρακάτω όσο και στην πρώτη εικόνα αυτής της σελίδας.

Η καμπυλότητα της οροφής έχει αλλάξει και πλέον αυτή απέχει περισσότερο από το άνω άκρο των κερκίδων. Ο σκοπός ήταν να βελτιωθεί η συμπεριφορά της οροφής σε συνθήκες δυνατών ανέμων. Επίσης, είναι εμφανής και η αλλαγή στο σχεδιασμό των τεσσάρων βάσεων πάκτωσης, τα "πέδιλα" στα οποία στηρίζεται η όλη κατασκευή. Τέλος, αλλαγή υπήρξε και στο υλικό των πετασμάτων της οροφής. Ο Καλατράβα είχε υπ' όψη του υαλοπίνακες, τελικά όμως επελέγησαν φύλλα από ένα ειδικό πολυκαρβονικό υλικό, που έχει πολύ μικρότερο βάρος από το γυαλί.
Μπορείτε ακόμη να δείτε τις ακόλουθες σελίδες για το ΟΑΚΑ: Παλαιό στάδιο, έργα, νέο στάδιο.
Κλείστε αυτό το παράθυρο ή (αν ήρθατε εδώ από άλλο site) πηγαίνετε στο stadia.gr. Hosted by isol.gr
Το "νέο" Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας - τελική μακέτα
Η αρχική μακέτα του "νέου" ΟΑΚΑ
Η τελική μακέτα του "νέου" ΟΑΚΑ
Η παλαιά μακέτα του ΟΑΚΑ
Το Ολυμπιακό Μνημείο, που όμως δυστυχώς δεν κατασκευάστηκε, όπως θα φαινόταν από την Αγορά.
Το εσωτερικό της στοάς της Αγοράς
Το "νέο" Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας - αρχική μακέτα
Το "νέο" Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας - τελική μακέτα